torstai 13. helmikuuta 2020

Vanha uljas


Uusi kirjailijaelokuva - vielä sellaisiakin tehdään vaikka kadonneeksi lajityypiksi olen luullut. Eikä ihan kehnokaan.

Yle Teemalla esitettiin äsken Stefan Zweig - jäähyväiset Euroopalle. Zweig on yksi ikisuosikeistani, hienostunut, tyylikäs, aikakautensa syvällinen oivaltaja ja laajasti kulttuuritietoinen.

Areenasta voi katsoa elokuvan, jos äskeisestä myöhästyi. Suosittelen pikkuisen elokuvaakin mutta vielä enemmän kirjoja - jos niitä enää mistään saa. Uusi uljas maailma näyttää unohtaneen tämän mestarin.

Minun piti heti kaivaa hyllystä vuosien takaa tutut kirjat esiin ja miettiä, aloittaisinko heti vai siirtäisinkö huomiseen.


2 kommenttia:

  1. Vähäsen vilkuilin tätä elokuvaa, vaikutti aika tylsältä, jos näin suoraan saa sanoa. Aika vähän olen Zweigilta lukenut. Joku novelli, jossa vaimo petti tai oli pettämäisillään miestään, sisälsi yhden aika hienon kohtauksen, jossa tämä lankeemuksen houkuttama nainen tuli kadulla kävellessään tietoiseksi eroottisesta vetovoimastaan. Sitten on Hannu Lemisen usein tv:ssä esitetty elokuva Valkoiset ruusut, joka on tullut muutamia kertoja katseltua. Näköjään ovatten ilmestyneet verrattain tuoreena suomennoksena kuvassasi näkyvät pienoisromaanit Amok ja Shakkitarina. Suomentaja Marja Wich näyttää suomentaneen myös Alfred Döblinin novellivalikoiman Erään rentukan kertomuksia samoin kuin Heinrich von Kleistin novellivalikoiman Locarnon kerjäläiseukko ja paljon muutakin. Näkyy näitä löytyvän Kuopion kirjastoista.

    Kiitos hienosta vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Sanoisin, että elokuvan kokemiselle on suureksi eduksi, jos tuntee päähenkilön elämänvaiheet ja ajatukset ja persoonallisuuden jo etukäteen. Kuvan Amok on saksankielinen, suomenkielinen Amok näyttää koostuvan vain osittain samoista kertomuksista. Shakkitarina taitaa olla ainoa Zweig, josta on uusi painos. Se Lemisen elokuva on mielestäni aika etäällä kirjasta, vaikka hienostunut onkin.

    VastaaPoista